Ouder- en jeugdsteunpunt
Heb je als ouder vragen over passend onderwijs? Wil je advies of praten met iemand die met je meedenkt? Dan kun je uiteraard terecht bij de school van je kind en op deze website is ook veel informatie te vinden. Maar soms kom je er niet uit. Of wil je aan iemand anders je vragen stellen. Dan kan je terecht bij het ouder- en jeugdsteunpunt van de gemeente Barneveld en Veenendaal.
- Bel ons op 085 – 0439610. We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 09:00 – 12:30 en van 15:00 – 16:30.
- Of mail uw vraag naar info@pobv.nl
Mocht je behoefte hebben aan een onafhankelijk gesprek, dan kun je contact opnemen met SWV Gelderse Vallei, door te bellen naar 0318-240328.
Hieronder vind je meer informatie voor ouders en leerlingen over passend onderwijs.
Here you can find a brochure for parents, explaining what tailored education is.
Veelgestelde vragen
De CTP vergadert in principe tweewekelijks op dinsdag over ingebrachte dossiers en ondersteuningsvraagstukken voor leerlingen. De deadline voor het inbrengen van vragen sluit de maandag voorafgaand aan de CTP vergadering om 12.00 uur.
De CTP bestaat uit de volgende deskundigen:
– mevrouw Jeanet Vroom-Kasper, voorzitter en onderwijskundige NVO
– mevrouw Mariëlle van den Berg, orthopedagoog generalist NVO
– mevrouw Jolien Siegers, psycholoog NIP
– mevrouw Ineke Derksen, psycholoog
– mevrouw Michelle Kok, orthopedagoog
– mevrouw Herma Keuning, psycholoog NIP
– mevrouw Annie Verhoef, psycholoog
Op afroep kan de samenstelling van de CTP functioneel worden uitgebreid op grond van de dossiers die worden ingebracht en besproken.
Iedere aanvraag voor een bovenschools arrangement of toelaatbaarheidsverklaring VSO wordt voorzien van twee onafhankelijke deskundigenadviezen op grond waarvan de voorzitter CTP een besluit neemt ten aanzien van de toekenning van het arrangement of de TLV.
Het Samenwerkingsverband heeft ervoor gekozen om de toetsing en beoordeling van LWOO en Praktijkonderwijs door deskundigen voor eerstejaars leerlingen te laten plaatsvinden op de scholen. Toetsing van de rechtmatigheid van de toewijzing vindt achteraf plaats via de CTP.
Voor leerlingen die na het eerste jaar instromen in het Praktijkonderwijs wordt voorafgaand aan deze instroom eerst een TLV Praktijkonderwijs aangevraagd bij de CTP.
De manier waarop aanvragen worden behandeld, staat beschreven in het reglement toekenning voorzieningen.
De Ondersteuningsplanraad (OPR) is het medezeggenschapsorgaan van het SWV. Volgens de Wet Passend Onderwijs heeft de OPR de taak om eens per 4 jaar instemming te geven op het ondersteuningsplan van het SWV. De OPR volgt in de tussenliggende jaren ook de voortgang van het ondersteuningsplan. Per bij het Samenwerkingsverband aangesloten schoolbestuur zitten er twee personen in de OPR: één lid namens het personeel en één lid namens de ouders / leerlingen. De OPR vergadert 4 maal per jaar met de directeur-bestuurder. Tweemaal per jaar is er contact tussen de OPR en de Medezeggenschapsraad Personeel (PRM) van het Samenwerkingsverband.
De OPR kan gemaild worden via opr@pobv.nl
Vanuit het Team ambulante begeleiding wordt ondersteuning geboden in de scholen. Ambulante begeleiding omvat een onafhankelijk, professioneel, flexibel en schaalbaar aanbod dat een aanvullende en overstijgende waarde heeft ten opzichte van wat de scholen hun leerlingen bieden vanuit de basisondersteuning.
Ambulante begeleiding gaat om de ondersteuning bij het begeleiden van leerlingen met een (specifieke) ondersteuningsbehoefte. Deze begeleiding kan gericht zijn op de leerling zelf, maar ook op de docenten of het team dat bij de begeleiding van de leerling betrokken is.
De ambulante begeleiders van het Samenwerkingsverband hebben allen specifieke expertise op het gebied van ondersteuningsbehoeften van leerlingen.
Een traject ambulante begeleiding is vaak tijdelijk, maar kan ook voor langere tijd ingezet worden als een leerling daarmee in het regulier onderwijs kan blijven. De zorgcoördinatoren zijn een belangrijk schakelpunt voor de inzet van ambulante begeleiding voor een leerling of team.
Het Samenwerkingsverband heeft twee bovenschoolse voorzieningen, te weten Overstag in Veenendaal Home – Overstag (overstagveenendaal.nl) en de TAD in De Glind. Beide voorzieningen bieden een tijdelijk arrangement passend onderwijs voor leerlingen.
Leerlingen krijgen om uiteenlopende redenen een tijdelijk arrangement voor een bovenschoolse voorziening: om weer schoolgang op te bouwen na een periode van thuiszitten, om achterstanden weg te werken, om te werken aan doelen op het gebied van gedrag of sociaal emotionele ontwikkeling, als observatie periode.
Een arrangement voor een bovenschoolse voorziening is in eerste instantie vaak voor een periode van 13 weken en gericht op terugkeer naar de eigen school en in sommige gevallen naar een andere passende voorziening. In de praktijk wordt deze periode vaak flexibel ingericht om daarmee maatwerk voor leerlingen mogelijk te maken.
Op de bovenschoolse voorzieningen worden leerlingen in kleinschalige groepen geplaatst en krijgen ze een mentor toegewezen. Ze werken, onder verantwoordelijkheid van de eigen school, aan hun schoolwerk en worden hier intensief bij begeleid door hun mentor. Naast het schoolwerk worden leerlingen ook ondersteund bij hun ontwikkeling en nemen ze deel aan groepslessen.
Zowel TAD als Overstag hebben de expertise in huis om ondersteuningsvragen van leerlingen snel in kaart te brengen en in te spelen op de behoeften van leerlingen zelf. Er wordt intensief samengewerkt met ouders, de school van herkomst en jeugdhulp. De bovenschoolse voorziening brengt de onderwijsbehoeften in kaart. Deze worden in een evaluatiegesprek besproken met de leerling, ouders en de school. Op basis hiervan wordt bepaald hoe het vervolg van de schoolloopbaan eruit gaat zien.
Het ondersteuningsplan bevat het beleid van het Samenwerkingsverband om alle leerlingen van het Samenwerkingsverband zo goed mogelijk van passende ondersteuning en een passende plek te voorzien. Iedere 4 jaar moet het Samenwerkingsverband opnieuw een ondersteuningsplan vaststellen.
Van 2022 –2026 werken we aan ons ondersteuningsplan “Met andere ogen: ik zie jou”. We zijn trots op de manier waarop we samen met ouders, scholen, gemeenten, jeugdhulp en collega samenwerkingsverbanden ons beleid voor deze jaren hebben vormgegeven.
Een visuele weergave van ons ondersteuningsplan vindt u hier: https://pobv.nl/wp-content/uploads/2022/12/Visual-ondersteuningsplan.jpg-2.pdf
De pdf van ons ondersteuningsplan kunt u hier downloaden:
Het Samenwerkingsverband is aangesloten bij de volgende commissies voor de afhandeling van klachten:
- Geschillencommissie Passend Onderwijs (GPO): ouders kunnen bij de GPO een zaak indienen over de (weigering van) toelating van leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, verwijdering van leerlingen of vaststelling en bijstelling van het ontwikkelingsperspectief voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
- Landelijke bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring SBO / (V)SO: Het Samenwerkingsverband beslist in de CTP op verzoek van een schoolbestuur of een leerling toelaatbaar is tot het VSO. Tegen zo’n beslissing kunnen de ouders van de leerling, maar ook het schoolbestuur, bezwaar indienen. Het Samenwerkingsverband is aangesloten bij de landelijke bezwaar-adviescommissie TLV VSO voor de afhandeling van ingediende bezwaren. De wijze waarop ouders of schoolbesturen bezwaar kunnen maken tegen het besluit van het Samenwerkingsverband, wordt beschreven in het reglement toekenning voorzieningen (download reglement toekenning voorzieningen) en op de toekenningsbrieven die verzonden worden bij de TLV VSO.